帖子主题: 自考英语(一)部份历年试题及答案  

论坛级别: 终极会员
学术等级: 自考新生
发帖:15023
经验:23449
鲜花:13
勋章:0
离线
发表于:2007-01-04 11:32:27
2003年4月自考英语(一)试题及答案

    
Ⅰ.Vocabulary and Structure(10 points,1 point for each)
从下列各句四个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑。

1?Since Americans pay very high taxes,they often feel that they are working one day each week justtheir taxes.
A?pay   B?to be paying     C?paid     D?to pay【】

2?Advertising is only part of the total sales effort,but it is the part thatthe most attention.
A?attacks   B?attracts     C?attaches     D?attributes【】

3?Information that does not make any to you is difficult to remember.
A?trouble     B?way     C?sense     D?mistake【】

4?The United States is known for its supermarkets,huge quantities of all kinds of food and household articles are sold.
A?which     B?that     C?when     D?where【】

5?The ants,hardworkingthey are,have time for play.
A?as   B?but   C?so   D?lest【】

6?Diamonds are the hardestfound in nature.
A?instance   B?circumstance   C?substance   D?existence【】

7?Large and powerful,the atmosphere consists of an ocean of gases hundreds of miles.
A?high     B?higher   C?highly   D?height【】

8?Curiosity and imagination are importantwhich help stimulate the discovery of new facts and the laws of science.
A?techniques   B?technologies   C?qualities   D?quantities【】

9?Information in long?term memory can beat a later time when it is needed.
A?remarked   B?reminded   C?removed   D?recalled【】

10?Insurance agents are always friendly,well dressed,and cager to behelp.
A?for   B?of   C?from   D?into【】

Ⅱ?Cloze Test(10 points,1 point for each)

下列短文中有十个空白,每个空白有四个选项。根据上下文要求选出最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑。
  For human beings there is more to living than just staying alive.Therefore,your 11,or emotional and mental needs are important.You need to love and 12.You need to feel safe and secure.At the same time,you need to feel13.You need stimulation and variety to keep your brain14and to achieve personal growth.You also need to have a sense of 15,a personal identity,in order to know 16you are and how you fit in the environment.

  Of all the emotional needs,a need for love is the17basic.At different times in life,you experience the need for love in different ways.18.a helpless baby feels love in 19to care.Love means being kept dry and warm and being fed.Gentle touch and firm support create a feeling of trust20 the baby for the people who care for it.

11?A?physical   B?political   C?psychological     D?educational【】

12?A?to be loved   B?to be loving   ?to have loved   D?to be for love【】

13?A?depend   B?depended   C?dependent   D?independent【】

14?A?act   B?acted   C?active   D?action【】

15?A?self   B?own   C?you   D?yours【】

16?A?that   B?who   C?which   D?how【】

17?A?much   B?more   C?most   D?very【】

18?A?In addition   B?On the average   C?Of course   D?For example【】

19?A?response   B?regard   C?terms   D?view【】

20?A?at   B?in   C?with   D?by【】

Ⅲ.Reading Comprehension(30 points,2 points for each)
从下列每篇短文的问题后所给的四个选择项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑。

Passage one

  Questions 21 to 25 are based on the following passage.

  The term “flying saucer”refers to strange objects travelling through the earth?s atmosphere at very high speeds.Thousands of people all over the world claim to have seen them.Some believe them to be spaceships from other planets.Others insist that they are a secret type of aircraft being built on earth.Many people maintain that they are only natural phenomena happening under special temperature,light,or weather conditions All reports,however,agree that the strange objects move at extremely high speeds and fail to follow the laws of motion by reversing(逆转) direction instantly without slowing down.

  In the United States,the first flying saucers were reported on June 4,1947,by a private plane pilot.He saw nine objects travelling in the sky.Each was disk?shaped and very bright.Because their movements were compared to those of a “saucer skimming across the water”, newspaper reporters called them “flying saucers”.

  Some weeks after the first reported sighting,the United States Air Force was given the job of investigating all the reports of flying saucers.Because of the confusing variety of shapes,sizes,and colors reported,the Air Force adopted the term Unidentified Flying Objects(UFO) to describe them.

  Since the Air Force officials began their investigation of flying saucers,they have identified most of the objects as stars,planes,man?made satellites,experimental missiles(导弹),or weather phenomena.Some of the UFO reports,including photographs,were deliberate(蓄意的)tricks made to cheat people.

  All the research so far has failed to prove that UFOs are spaceships coming from outside the earth.Most investigators agree,however,that more study is needed before the question of whether or not flying saucers really exist can be answered.

21?The term“flying saucer” is generally used to refer to.
A?spaceships from other planets
B?a secret type of aircraft being built
C?some natural phenomena
D?strange objects flying very fast in the sky【】

22?The first flying saucers got their name.
A?from a private plane pilot who saw them
B?for their brightness in color
C?because they looked like disks moving in the air
D?because they skimmed across the water【】

23?The Air Force preferred the term UFO because.
A?newspaper reporters used it
B?the term “flying saucer” was very confusing
C?UFO is a general term that can refer to a larger variety of objects
D?the Air Force didn?t find any objects that looked like flying saucers【】

24?All the research has failed to identify any UFOs as.
A?man?made satellites
B?aircraft
C?experimental missiles
D?spaceships sent from other planets【】

25?From this passage we know that.
A?the US Air Force was the first reporter of flying saucers
B?the term UFO was first used by the US Air Force investigators
C?UFOs are not worth further investigation
D?the question of whether there exist flying saucers has already been answered 【】

Passage Two

Questions 26 to 30 are based on the following passage.

  The American educator Horace Mann once said:“As an apple is not in any proper sense an apple until it is ripe,so a human being is not in any proper sense a human being until he is educated.”Education is the process through which man attempts to pass on to his children his hard?won wisdom and his ideals of a better world.This process begins shortly after birth,as parents seek to train the infant to behave as his culture demands.Schooling,or formal education,consists of experiences that are carefully planned to help young people learn what adults consider important for them to know and how they should respond to choices.

  While almost everyone accepts the goal of developing skills in the three R?s—reading,writing and arithmetic—it often seems impossible to reach agreement on any goal beyond that.In the broadest terms,the conflict over educational goals can be viewed as a conflict between two groups of people—conservatives and liberals(自由派).

  The conservatives tend to identify a desirable education with the transmission of the cultural knowledge,offering courses featuring the three R?s at the elementary level and academic(普通文化课的)studies or strong vocational(职业的)or business courses in the secondary school.They stress training of the mind and development of abilities.

  The liberals tend to be interested in the development of the “whole child,”not merely in training his mind or in preparing him for adult life in a remote future.They emphasize rich,meaningful school living in the present,and they view subject matter as a resource for total human development rather than as a goal in itself.They believe that content should be acquired not for its own sake but as a means of encouraging thought and inquiry.

26?What Horace Mann means is that.
A?education is essential for man?s growth
B?an apple is delicious only when it is ripe
C?a man is like a child without proper education
D?education can be compared to the growth of an apple tree【】

27?At school,children.
A?find it hard to win wisdom
B?have choices in what they learn
C?are taught what adults select for them to learn
D?learn how they should respond to teachers? questions【】

28?The three R?s does not include.
A?arithmetic
B?writing
C?reading
D?reasoning【】

29?It?s most unlikely that the conservatives should emphasize.
A?the teaching of basic cultural knowledge
B?courses in three R?s in the elementary school
C?courses such as modern physics and marketing at the secondary level
D?the development of the student as an individual person【】

30?The liberals hold that.
A?the goal of school education is mainly to prepare students for adult life
B?teaching activities should be rich and meaningful to the students
C?course content should be learned and remembered for future use
D?book knowledge is the only resource for learning【】

Passage Three
Questions 31 to 35 are based on the following passage.

  It has been a wide?spread belief that the American family is dying.But a new study reveals that the American family is stronger than ever.This study affords surprising evidence of the persistence of American commitments to family life.

  The American family is changing,not dying:It is becoming smaller,men and women are becoming more equal,and the divorce rate is higher.But despite the high divorce rate,marriage has never been more popular.The majority of divorced people remarry,but only 2% marry more than twice.Most marriages last a long time,and a large proportion of divorces are from teenage marriages.Depending on the specific situation,there?s often good reason for teenage marriages to break up.

  There is no evidence that children receive less attention from mothers who work outside the home than from mothers working inside the home.So far the amount of educational or development time hasn?t varied very much,whether or not the mother works outside the home.In fact,working mothers try to make up for it by setting aside time only for their children.

  The study shows that television is by far the most significant new child?care arrangement of this century.The most important activity for children up to age 14 is watching television.

  School is the second most time?consuming activity for children.They spend an average of about 19 hours a week in school.A larger proportion of children go to school now than ever before,and they stay in school longer.Another big change is that the proportion of very young children in day?care centers(日托站) has almost doubled in recent years.Compared with these two dramatic changes in child activity,the changes caused by mothers working outside the home appear very small.

31?The main idea of this article is that.
A?the American family is dying
B?young people today don?t want to get married
C?the American family is changing,but it is stronger than ever
D?education has resulted in dramatic changes in the American family【】

32?Which of the following statements is NOT true?
A?Marriage is more popular than before.
B?Many divorced people remarry.
C?The majority of marriages last long.
D?Working mothers devote less time to their children.【】

33?The author of this article believes that.
A?the American family is here to stay
B?children should not watch so much television
C?mothers should not work when their children are small
D?teenage marriages should be encouraged【】

34?What is the most significant new child?care arrangement of this century?
A?The day?care center.
B?Television.
C?The school
D?Development time.【】

35?According to the writer,which two major factors have led to the belief that the American family is dying?
A?The divorce rate is high and working mothers neglect their children.
B?The divorce rate is high and children care more about television than anything else.
C?Divorces are becoming increasingly more and many teenage marriages break up.
D?Children stay in school longer and mothers have little time to take care of them.【】

PART TWO

Ⅳ.Word Spelling(10 points,1 point for two words)

将下列汉语单词译成英语。作为提示,每个单词的词类、首字母及字母数目均已给出。请将完整的单词写在答题纸上。

36?表扬 v.p   37?橡皮n.r  
38?表面n.s     39?厚的a.t  
40?蒸汽n.s     41?权力n.p  
42?噪声n.n     43?第九num.n  
44?大声的a.l   45?方法n.m  
46?羞耻n.s     47?紧张n.t    
48?非法的a.l   49?运气n.l
50?中间的a.m   51?严重的a.s  
52?财富n.w     53?浅的a.s    
54?信号n.s     55?胜利n.v    

Ⅴ.Word Form(10 points,1 point for each)
将括号中的各词变为适当的形式填入空白。答案写在答题纸上。
56?Many people feel that the United States(have) a very complicated tax collection system.

57?In 1964,the Olympic Games in Tokyo(become) the first program to be transmitted via satellite.

58?In the recent past,medical researchers(begin) to emphasize the fact that heart diseases are associated with stress,smoking and a lack of exercise.

59?Taxes consist of the money which people pay(support) their government.

60?For centuries the Atlantic Ocean kept the Americas from(discover) by the people of Europe.

61?The American consumer often feels constantly(disturb) by insurance agents.

62?Women tend to engage in more eye contact than men,especially when(talk) to other women.

63?Though marriage(practice) in almost all countries of the world,the customs are quite different from one culture to another.

64?No one has been able to prove that fish is any(good) for the brain than many other kinds of food.

65?If we did not have atmospheric pressure,we(can,not have) automobile tires.

Ⅵ.Translation from Chinese into English (15 points,3 points for each)

将下列各句译成英语并将答案写在答题纸上。

66?人所共知,大西洋仅有太平洋一半大。
67?人们可以在电视里观看他们想看的任何电影。
68?在过去几年里你在保险上花了多少钱?
69?为了不被人误解,你应当认识肢体语言与文化关系密切。
70?直至14世纪较精确的地图才开始出现。

Ⅶ?Translation from English into Chinese (15 points)

将下列短文译成汉语并将答案写在答题纸上。

  While the quantity of food needed by the body is measured by the amount of energy,or calories,it has,the quality of food is determined by its nutrients.Nutrients are the substances in food that are needed by your body.You can consume enough soft drinks,bread,and potatoes to supply you with enough calories for the energy you need.But these foods will not supply you with all the necessary nutrients your body needs in order to function well.

  It is believed that there are forty?five nutrients needed by the human body.It is essential that each of them be present in various amounts in a good diet.Each nutrient is responsible for performing a special body function.

2003年下半年高等教育自学考试全国统一命题考试英语(一)试卷完全详解

Ⅰ.Vocabulary and Structure
1?【analysis】句中意思为美国人每周有一天的工作是为付高额税的, 因而为目的状语,应用一般式的主动形式。
  【key】选D.to pay。

2?【analysis】这后半句为强调主语的强调句,意思为这部分最吸引注意, 故应选B?attracts吸引;而A?attacks攻击;C?attaches依附;D?attributes引起,都不对。
  【key】选B?attracts。

3?【analysis】全句意思为“对你没有任何意义的信息是难以记忆的”。 应为C?sense意义;而trouble苦恼,way方式,mistake错误,都不符合。
  【key】选C?sense。

4?【analysis】后部分为定语从句说明supermarkets超市,即为场所, 应用D?where。
  【key】选D?where。

5?【analysis】 以as引出的状语从句,可以把表语提到主语前面来,如Cold as the weather was,it couldn?t cool our enthusiasm for work.故本句应选A?as。
  【key】选A?as。

6?【analysis】全句意思为“钻石是自然中所发现的最硬的物质”。 应选C?substance物质;而instance实例,circumstance(通常作复数)环境,existence存在,都不合适。
  【key】选C?substance。

7?【analysis】 数字后说明高应用形容词high,如The house is ten meters high。
  【key】选A?high。

8?【analysis】句子含意“好奇心与想像力是重要的品性”, 品性或品质为quality, 而technique技巧,technology工程学,quantity重量,数量都不合适。
  【key】选C?qualities。

9?【analysis】句子意思为“长期记忆的信息在以后需要的时候能记起来。” 应为D?recalled记起;而A?remark评论;B?remined sb.of sb./sth.使某人回想起来某人;C?removed移开;因句中无of结构,故应为D。
  【key】选D?recalled。

10?【analysis】be of help有帮助,为习惯用语。
  【key】选B?of。

Ⅱ?Cloze Test
11~12【analysis】句意为“你的心理的或感情的,思想上的需要是重要的。你需要去爱和接受爱。” 11?C?psychological心理的;12?A?to be loved被爱。
【key】11?选C;12?选A。

13~14【analysis】句意为“你需要感到平安和无忧虑。同时,你需要能自立,你需要激励和多姿多彩以保持大脑活跃和实现个人成熟”。
【key】13?选D?independent自立;14?选C?active活跃。

15~16【analysis】句意为“你也需要有理性,个人特性,为了了解你自己和你如何适应环境”。
【key】15?选A?self;16?选B?who。

17~19【analysis】句意为“在所有的感情需要中,爱的需要是最基本的。一生中的不同时段,你会经历不同方式的爱的需要。例如,不能自立的婴儿感到关心的爱护”。
【key】17?选C?most最;18?选D?Forexample例如;19?选A?response,in~to应…而。

20【analysis】句意为“轻柔触摸和坚定保护能使婴儿对照顾他的人产生信任感”。
【key】选B?in。

Ⅲ.Reading Comprehension

21 【analysis】全文意思为“飞碟指地球上空高速飞行的奇异物体,1947年6月4日美国私人飞机驾驶员,看到天空九个碟形物盘旋,因此报上称之为飞碟,因形状不一,所以美国空军称之为不明飞行物”。21题应为D,即飞碟一般用于指空中飞速快的奇怪物体,即D。
  【key】选D.

22 【analysis】题意为“最初飞碟名称来自看来如空中运动的碟似物”。
  【key】选C.

23 【analysis】“空军用不明飞行物是因为这个术语能指代种类较多的物体”。
  【key】选C.

24 【analysis】“关于从其他行星过来的宇宙飞船的辨认的研究全失败了”。
  【key】选D.

25 【analysis】“从本文我们知道美国空军研究人员首先用了不明飞行物的术语”。
  【key】选B.

26【analysis】第二篇阅读理解文章含意为“教育是从出生开始,经学校正规教育,使之学会成人认为重要的经验,即三种技巧——阅读,写作与算术。教育的目标分为保守派与自由派。保守派为传播文化知识,提供三种技巧的文化课与职业专业课,强调思想训练和能力培养。自由派强调当前丰富的有意义的学校生活而且把课程看作全人类发展的才能而不仅是目标的本身”。26题Horace Mann的意思是“教育对人们的成长是必要的”
【key】选A.

27 【analysis】“在校内,孩子们按大人们为他们所选的教材教学”。
  【key】选C.

28 【analysis】三R并不包括“推理”。
  【key】选D.

29 【analysis】“保守派极可能强调学生作为个人培养”。
  【key】选D.

30 【analysis】自由派认为“教学活动应对学生是富有意义的”。
  【key】选B.

31 【analysis】第三篇意义为“广泛的信念为美国家庭正在消失,而新的研究揭示美国家庭比以前更牢固了。是正在变化,而并不消亡,是更小了,男女更平等了而离婚率更高了。没有证据说明在家外工作的母亲比在家内干活的对孩子们较少关心。不管是否母亲在家外工作,对孩子的教育培养并无太多的变动。孩子在14岁前最重要的活动是观看电视,而学校成为其次花费时间的活动”。 31题这篇文章主题思想为“美国家庭正在变化,但比以前更牢固了”。
  【key】选C.

32 【analysis】以下叙述哪点是不正确的? 应为D?劳动妇女更少时间专心于孩子了。
  【key】选D.

33 【analysis】本文作者相信, 应为A?美国家庭仍稳固着。
  【key】选A.

34 【analysis】本世纪新的孩子照料的安排最有影响的是什么? 应为B.电视。
  【key】选B.

35 【analysis】按照作者,哪两种主要因素导致美国家庭正在消亡的信念? 应为A?离婚率高和劳动妇女忽视他们的孩子。
  【key】选A.

Ⅳ?Word Spelling
36 【analysis】表扬 v.p   。
  【key】praise

37 【analysis】橡皮n.r   , 来自rub v.擦。
  【key】rubber

38 【analysis】表面n.s   , sur?超过+face面。
  【key】surface

39 【analysis】厚的a.t  
  【key】thick

40 【analysis】蒸汽n.s   , 同义词vapour水汽。
  【key】steam

41 【analysis】权力n.p   , 同义词force活动的力;strength体力。
  【key】power

42 【analysis】噪声n.n   , 对比voice嗓音,虫鸣声;sound字母音,轻声。
  【key】noise

43 【analysis】第九num.n   , nine 九(基数词),ninth第九(序数词)。
  【key】ninth

44 【analysis】大声的a.l   , loudly ad.吵闹地; aloud出声地。
  【key】loud

45 【analysis】方法n.m   , 同义词way方式。
  【key】method

46 【analysis】羞耻n.s   , 同义词shyness羞愧。
  【key】shame

47 【analysis】紧张n.t     , 形容词为tense。
  【key】tension

48 【analysis】非法的a.l   , il?用于l前,意为无,非;不;如illogical不合逻辑的。
  【key】illegal

49 【analysis】运气n.l ,同义词fortune运气。
  【key】luck

50 【analysis】中间的a.m   ,mid?中间,midday正午,midland中部地方的。
  【key】middle

51 【analysis】严重的a.s   ,?ous形容词后缀,如famous著名的。
  【key】serious

52 【analysis】财富n.w   ,反义词poverty贫穷。
  【key】wealth

53 【analysis】浅的a.s     。
  【key】shallow

54 【analysis】信号n.s   ,sign n.标记v.签名。
  【key】signal

55 【analysis】胜利n.v     ,victory争斗中胜利;triumph辉煌胜利。
  【key】victory

Ⅴ?Word Form
56 【analysis】句意为“许多人感到美国有一套非常复杂的收税制度”。美国是作为一个国家整体应是单数,用has。
  【key】has

57 【analysis】“1964年东京奥运会成为首先通过卫星传送了节目”。为过去时应用became。
  【key】became

58 【analysis】“在近期,医学科研人员开始强调心脏病与紧张,抽烟,缺少锻炼有关的事实”。在近期,指到目前为止,故应用现在完成时have begun。
  【key】have begun

59 【analysis】“税收包含了人民支持政府所付的款”。支持政府为付款的目的状语,应用不定式to support。
  【key】to support

60 【analysis】“几个世纪以来由于有大西洋相隔,使欧洲人一直没能发现南北美洲”。keep...from...,因from为介词,所以应加动名词。美洲被发现,故应跟动名词的被动形式being discovered。
  【key】being discovered

61 【analysis】“美国的消费者都会经常觉得不断地受到保险公司代理人的骚扰”。句中feel相当于系词,受骚扰应是被动语态,故后加disturbed。
  【key】disturbed

62 【analysis】“妇女比男人更喜好用目光接触,特别是在和另外一些妇女谈话时更是这样”。状语从句中,when,while 后可接doing表示与主句同一主语,同时的伴随行动。
  【key】talking

63 【analysis】“虽然几乎全世界所有国家的人民习惯上都操办结婚,但结婚的风俗具有某一种文化观念的国家却完全不同”。婚姻为被操办,故应为 is practiced。
  【key】is practiced

64 【analysis】“没有任何人能证明鱼对人的大脑比其他许多食物都更加有什么好处”。这是比较句,应用better即good的比较级。
  【key】better

65 【analysis】“假如我们没有大气压,我们就不能有汽车轮胎了”。这是虚拟语气,表示现在虚拟,故应用could not have。
  【key】could not have

Ⅵ?Translation from Chinese into English

66 【analysis】“人所共知,大西洋仅有太平洋一半大”。这是相等比较句,表示程度的only half加在相等比较的第一个as前。
  【key】It is known that the Atlantic Ocean is only half as big as the Pacific.

67 【analysis】“人们可以在电视里观看他们想看的任何电影”。为有定语从句的主从句,代表物用that连词,在从句中起宾语作用,故省略。
  【key】People may watch any movie they want on television.

68 【analysis】“在过去几年里你在保险上花了多少钱?”这是以how much引出的特殊疑问句,从过去到现在故应用现在完成式。
  【key】How much money have you spent on insurance in the past few years?

69 【analysis】“为了不被人误解,你应当认识肢体语言与文化关系密切”。“为了……”是句中的目的状语,可用in order to do,被人误解,应用不定式的被动语态。主句后还有that引出的宾语从句。
  【key】In order not to be misunderstood,you should realize that body language is very much tied to culture.

70 【analysis】“直到14世纪较精确的地图才开始出现”。“直到…”才应译为not until。
  【key】It was not until the 14th century that more accurate maps began to appear.

Ⅶ?Translation from English into Chinese
  【analysis】 本文讲食物对身体的作用,所以大量用被动语态,翻译时可用“所需,取决于”等表示。第二段的It is believed that...为主语从句可译为“据信…”,因讲食品营养,故涉及十多个有关单词,如 energy能量,calory卡路里,nutrient营养的,soft drink软饮料,bread面包,potato土豆,diet配餐,function功能,等。
  【key】人体所需食物的量用该食物含有的能量,即卡路里,测量;而食物的质量则取决于该食物所含的营养物。营养物是食物中人体需要的物质。你可以消耗足够的软饮料、面包和马铃薯以提供足够的卡路里来满足你能量的需要。但这些食物不能提供人体正常活动所必需的全部营养物。
  据信人体需要45种营养物。一份良好的配餐必须包含数量不等的第一种营养物。每一种营养物负责完成某一特定的人体功能。


 

论坛级别: 终极会员
学术等级: 自考新生
发帖:15023
经验:23449
鲜花:13
勋章:0
离线
发表于:2007-01-04 11:35:00

2006年4月英语(一)自考试题及答案

         

第一部分 选择题(共50分)

         

  I. Vocabulary and Structure (10 points, 1point for each)


  从下列各句四个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑。


  


1. ______ the sun, the moon looks the biggest object in the sky.


  A. Except for B. Besides C. Except D. Other than



2. When they join the work force, their employers and associates alike will soon realize that the behavior of these rude young people is closer to ______ of animals than civilized individuals.


  A. those B. which C. what D. that


  


3. Although there is no doubt that _____ people benefit from heart surgery, critics of our health-care systems point out that the emphasis on the surgical treatment of the disease has three clear disadvantages.


  A. a great deal of B. a great amount of C. a great number of D. the number of


  


4. If I ______ a little earlier, I would have caught the train.


  A. left B. would leave C. leave D. had left


  


5. _______ their common aim may seem good, people probably do not realize that dieting can do harm to their health.


  A. As B. Though C. If D. Since


  


6. We should be ______ of the views of others, even if we disagree with them.


  A. kind B. considerate C. tolerant D. capable


  


7. Rude people are those whose behavior shows little respect for the rules that the majority _____.


  A. have B. own C. follow D. like


  


8. There is great pleasure in watching wildlife in natural or near-natural environments, and tourism can _____ the income of countries.


  A. add to B. take to C. keep to D. see to


  


9. He helped me and I hope I can do something for him ______.


  A. in turn B. for return C. by turn D. in return


  


10. We can come to the _____ that the more we practice, the more skillful we will be.


  A. tradition B. generation C. conclusion D. fact


II. Cloze Test (10 points, 1 point for each)

  下列短文中有十个空格,每个空格有四个选项。根据上下文要求选出最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑。

  “Family” – the word had different meanings for different people, and even the dictionary gives us several definitions: “a group of people related __11__ blood or marriage,” “two adults and their children,” “all those people __12__ from a common ancestor,” “a household,” and so on. Some people think of a family __13__ a mother, a father, and their children; others include grandparents, aunts, uncles, and cousins. For __14__ of us, family means the group of relatives __15 __ far away from home. For others, having a __16__ simply means having children. Some families have long histories, __17__ others know very little about their ancestors. No__18__ if it is young or old, large or small, traditional or modern, every family has a sense of what a family is. It is that feeling of __19__, of love and security __20__ comes from living together, helping and sharing.

  11. A. to B. for C. after D. by

  12. A. derived B. separated C. distinguished D. descended

  13. A. by B. as C. from D. for

  14. A. some B. other C. most D. one

  15. A. live B. living C. lived D. to live

  16. A. parent B. relative C. family D. house

  17. A. while B. why C. where D. which

  18. A. problem B. thing C. matter D. question

  19. A. belong B. belonging C. belonged D. having belonged

  20. A. what B. this C. that D. such


    

III…… Reading Comprehension (30 points, 2 points for each)

  从下列每篇短文的问题后所给的四个选择项中选出一个最佳答案, 并在答题卡上将相应的字母涂黑。

  Passage One

  Questions 21 to 25 are based on the following passage.

  My generation —— the generation that came of age in the 1950s and 1960s —— may be the last one to know the feeling of being surrounded by millions of words that were the products of years of work by authors famous and obscure. For now we are seeing a subtle but unmistakable turning away from such things. The houses of America, I fear, may soon include no room for libraries. The hardcover book —— that symbol of the permanence of thought, the handing down of wisdom from one age to the next —— may be a new addition to our list of endangered species.

  I have a friend who runs a bookstore in a Midwestern college town. He has found that he can not sell hardcover books; paperback books are his stock in trade, and even those are a disappointment to him. “You know how we used to see people carrying around book bags?” he tells me. “Well, now I look out of the window of my shop, and all I see are students carrying boxes from the record stores. The students aren‘t reading any more. They’re listening to albums(唱片集)。”

  And indeed he may be right. Stories of problems young people have with reading are not new, but the trend seems to be worsening. Recently the president of a university in New York said that 10 percent of the freshmen (大学一年级学生) at this university could read no better than the average eighth grader. There is an even more worrying aspect to it: of those college freshmen whose reading skills were equivalent to the sixth-to-eighth-grade level, the president reported that many had ranked in the top half of their high-school classes.

  21. The underlined word “obscure” (Paragraph 1) most probably means ____.

  A. not well-paid B. not well-made C. not well-trained D. not well-known

  22. The hardcover book may become an endangered species because _______.

  A. hardcover books are scarcer today

  B. people are tired of hardcover books

  C. the habit of reading books is dying out

  D. the permanence of thought is challenged

  23. The writer mentions his friend‘s bookstore to show that _______.

  A. there is a gradual lack of interest in serious reading

  B. there is a subtle increase in the popularity of music

  C. hardcover books greatly affect his friend‘s business

  D. paperback books are a disappointment to his friend

  24. As a result of the worsening trend of turning away from reading ____.

  A. many college students enjoy listening to albums

  B. students fail to read as well as they are required to

  C. many high school students fail to enter universities

  D. high-school students have become the best readers

  25. The passage is mainly about _______.

  A. the changes in people‘s attitude towards reading

  B. the troubles encountered by the owner of a bookstore

  C. the trend of reading in the 1950s and 1960s

  D. the problems that college students have with reading

  Passage Two

  Questions 26 to 30 are based on the following passage.

  The first astronaut (航天员) to walk in space, Leonov, and his companion, Belaiev, began making preparations for the walk as soon as their spaceship was launched. The spaceship was equipped with a double door, which was fitted with a bellows () between the ship and the outside. This made it possible for the astronaut, in his space suit with oxygen supply, to go first from the air-filled ship to the bellows. Then the air was let out of the bellows, and while the man stepped outside, the air inside the ship remained at normal pressure. If the door had opened directly into space, the air in the ship would have rushed out and been lost when the door opened.

  Leonov and Balaiev practiced testing the doors several times after they had begun moving around the earth. When the time came for Leonov to go out, his companion helped him attach the cable that was to keep him from floating away from the ship. Then Leonov entered the bellows, and the door closed behind him. When there was no air left in the bellows, the outer door opened and Leonov could see the blackness of space and the blinding light of the sun.

  If the sky appears blue to us on earth, it is because the earth‘s atmosphere absorbs a certain number of blue rays of sunlight. Out where there is no air, this phenomenon does not take place. On the earth, our atmosphere spreads light so that, when the sun is up, light seems to be everywhere. However, in the airless outer space, strong lights, such as the sun, exist side by side with a dark similar to the blackest night. The absence of air also explains why the stars do not seem to twinkle (闪烁) in space, as they do from the earth.

  26. The spaceship was furnished with a bellows in order to ________.

  A. keep air in the ship when its door was opened

  B. prevent the spaceship from floating in space

  C. make it possible for the astronauts to walk in space

  D. provide the astronauts with air under normal pressure

  27. Immediately before going out of the spaceship, the astronauts have to ______.

  A. check the spaceship doors

  B. walk through the bellows

  C. attach each other with a cable

  D. do some warm-up exercises

  28. When he stepped out of the spaceship, Leonov saw ______.

  A. black space without light

  B. the sun first and then darkness

  C. darkness turning into blinding light

  D. darkness and light at the same time

  29. During the day people can see light everywhere, because when the sun is up ______.

  A. it gives off light

  B. it absorbs light

  C. the earth‘s atmosphere gives off light

  D. the earth‘s atmosphere absorbs sunlight

  30. In outer space, the absence of air is responsible for ______.

  A. the brightness of space

  B. the brightness of stars

  C. the coexistence of stars and stronger lights

  D. the coexistence of brightness and darkness

  Passage Three

  Questions 31 to 35 are based on the following passage.

  Away at medical school, 23-year-old Swati enjoyed herself in her new-found freedom. She drank and experimented with drugs. When her grades got worse, her father immediately hired a private eye to investigate her. Before long, her parents had a detailed report. “I was worried,” says Swati‘s mother. “We’re a modern family but still traditional. We worried about her reputation (名声) – our reputation.”

  More and more Indian parents have begun turning to private detectives (侦探) to follow their children. Indeed, India‘s first MTV generation is taking full advantage of the explosion of parties and bars that have emerged over the past decade as the country has opened up. “We see upper-and middle-class parents increasingly being deceived and cheated by their children,” says Brinda Adige, a researcher at the Child Development Center.

  That‘s good news for India’s private-detective industry. So far, there are about 100 firms throughout the nation, mostly in the big cities. Each firm now handles as many as a dozen cases every month. Detective reports don‘t come cheap; $1,000 a week is standard. “It’s a lot in India,” says a detective. “But when I point out what they spend on their child‘s education and marriage, they accept it’s small price to pay to protect their investment.”

  The choice is a risky one. Most private detectives warn parents against revealing that they have monitored their children. Some kids find out anyway – either from parents unable to contain their rage or through the detectives‘ foolishness. “It’s a very dangerous strategy,” says Adige. “It‘s a permanent damage to trust by the parents. There’s no way back once the child knows their parents have paid someone to follow them.”

  But it can also be surprisingly effective. Swati began behaving better after she was challenged by her anxious parents.

  31. Swati‘s parents hired a private detective because .

  A. she drank a lot B. she used drugs C. her health was poor D. her studies suffered

  32. We learn from the passage that the children being followed by detectives are mainly from .

  A. rich families B. small families C. well-known families D. single-parent families

  33. The underlined phrase “their investment” *(Para. 3) refers to the money .

  A. they hope to get back from their child‘s school

  B. they are going to leave to their child after death

  C. they pay for their child‘s education and marriage

  D. they pay a private detective to follow their child

  34. Hiring a private detective is a risky strategy in that it can do harm to .

  A. the family investment B. the family relationship

  C. the child‘s reputation D. the child’s happiness

  35. The passage is mainly about .

  A. a successful approach to dealing with dishonest children

  B. a new way of Indian parents to discipline their children

  C. why Indian children behave against their parents‘ wishes

  D. why hiring a private detective is both risky and effective.

第二部分 非选择题材(共50分)

  IV. Word Spelling (10 points, 1point for two words)

  将下列汉语单词译成英语。作为提示,每个单词的词类、首字母及字母数目均已给出。

  36. n. 进步 p_ _ _ _ _ _ _

  37. v. 坚持 i_ _ _ _ _

  38. adj. 睡着的 a_ _ _ _ _

  39. n. 镜子 m_ _ _ _ _

  40. adj. 直接的 d_ _ _ _ _

  41. v. 提供 p_ _ _ _ _ _

  42. n. 洪水 f_ _ _ _

  43. v. 探险 e_ _ _ _ _ _

  44. n. 压力 p_ _ _ _ _ _ _

  45. adj. 冷漠的 i_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

  46. n. 话题 t_ _ _ _

  47. v. 争吵 d_ _ _ _ _ _

  48. adj. 相像的 a_ _ _ _

  49. n. 气候 c_ _ _ _ _ _

  50. adj. 无止境的 e_ _ _ _ _ _

  51. n. 欧洲人 E_ _ _ _ _ _ _

  52. n. 享受 e_ _ _ _ _ _ _ _

  53. v. 适应 a_ _ _ _

  54. num. 十四 f_ _ _ _ _ _ _

  55. adj. 安全的 s_ _ _


    

V. Word Form (10 points, 1point for each)

  将括号中的各词变为适当的形式填入空格

  56. Americans often protest that the government ________(use) their tax dollars in the wrong way.

  57. Curiously enough, sleepwalkers have an unusual way of _______ (avoid) their own traps when they sleepwalk.

  58. Experiments have to ________ (make) under carefully controlled conditions.

  59. You can build your vocabulary without ________ (use) a dictionary each timel.

  60. On the average, males score ________(high) than females on tests that measure mathematical reasoning, mechanical ability, and problem-solving skills.

  61. Such programmes could teach the local people how to select trees worth exporting and to cut only those trees down while ______ (leave) the rest.

  62. Successful language learners find it easy ________ (practice) using the language regularly because they want to learn with it.

  63. How ______ (surprise) the people who thought tomatoes poisonous would be if they could know that millions of pounds of tomatoes were supplied to soldiers overseas during World War II.

  64. If he accepts the job, he ________ (get) more money right away.

  65. It is reported that there are at least three signs that indicate a person _______ (suffer) from a panic attack rather than a heart attack.

 

VI. C-E Translation (15 points, 3 points for each)

  将下列各句译成英语。

  66.大西洋有那么多水,很难想象出有多少。

  67.科学家们知道极度高温和高压的共同作用把碳(carbon)变成钻石。

  68.买东西的人心底里总是暗自希望找到价值高而又便宜的东西。

  69.自然环境正在急剧变化的例子不胜枚举。

  70.你必须认识到肢体语言与文化密切相连。

VII. E-C Translation (15 points)

  将下列短文译成汉语。

  71. Organization also makes a difference in our ability to remember. How useful would a library be if the books were kept in random order? Material that is organized is better remembered than jumbled information. One example of organization is chunking. Chunking consists of grouping separate bits of information. For example, the number 4671363 is more easily remembered if it is chunked as 467, 13 , 63. Categorizing is another means of organization. Suppose you are asked to remember the following list of words: man, bench, dog, desk, woman, horse, child, cat chair. Many people will group the words into similar categories and remember them as follows: man, woman, child; cat, dog, horse; bench, chair, desk. Needless to say, the second list can be remembered more easily than the first one.


    

答案及评分参考

  I. Vocabulary and Structure (本大题共10小题,每小题1分,共10分)

  1.A 2.D 3.C 4.D 5.B 6.C 7.C 8.A 9.D 10.C

  II. Cloze Test (本大题共10小题,每小题1分,共10分)

  11.D 12.D 13.B 14.A 15.B 16.C 17.A 18.C 19.B 20.C

  III. Reading Comprehension (本大题共15小题,每小题2分,共30分)

  21.D 22.C 23.A 24.B 25.A 26.A 27.B 28.D 29.C 30.D 31.D 32.A 33.C 34.B 35.B

  IV. Word Spelling (本大题共20小题,每两小题1分,共10分)

  36. progress 37. insist 38. asleep 39. mirror 40. direct

  41. provide 42. flood 43.explore 44. pressure 45. indifferent

  46. topic 47. dispute 48. alike 49. climate 50. endless

  51. European 52. enjoyment 53. adapt 54. fourteen 55. safe

  [评分参考]

  多写、少写或错写一个或一个以上的字母均为错

  V. Word From (本大题共10小题,每小题1分,共10分)

  56. uses 57. avoiding 58. be made 59. using 60. higher

  61. leaving 62. to practice 63. surprised 64. will get 65. is suffering

  [评分参考]

  语法错误或拼写错误均不给分。

  VI. C-E Translation (本大题共5小题,每小题3分,共15分)

  66. There is so much water in the Atlantic that it is hard to imagine how much there is.

  67. Scientists know that the combination of extreme heat and pressure changes carbon into diamonds.

  68. In the back of their mind buyers always have the hope of finding something of great value for a bargain price.

  69. A large number of examples can be given of the way in which natural environments are being changed.

  70. You must realize that body language is very much tied to culture.

  [评分参考]

  (1)主要语法错误(如动词时态、语态、虚拟语气、主谓一致、否定、疑问以及其他句型错误)或影响基本句意的重要用词错误扣1分。

  (2)非基本语法错误(如介词、代词、冠词、大写、标点等错误)以及不影响基本句意的用词错误每两处扣1分。

  (3)拼写错误每两处扣1分。拼写错误本大题总扣分不超过3分。

  (4)如所用句型与答案不一致,只要语言和意义正确,均应给分。

  VII. E-C Translation (本大题共15分)

  71.做事有条理还能使我们的记忆力有所不同。书籍收藏杂乱无序的图书馆又有什么用?井然有序的材料比乱七八糟的信息更易被记住。分割成块就是有条理的一例。分割成块就是各个不同的点滴信息的分组。比如,数字4671363被分割组合成467,13,63就比较容易被记住。分类是有条理的另一个做法。如果要你记住下列单词:男人,长凳,狗,书桌,女人,马,小孩,猫,椅子,许多人会把这些词按相似之处进行如下归类并记忆:男人,女人,小孩;猫,狗,马;长凳,椅子,书桌。不用说第二组词比第一组词更易于记忆。

  〔评分参考〕

  短文英译汉的评分标准按译文质量分为15-13分、12-10分、9-7分、6-4分和3-1分五个档次。各档次标准如下:

  (1)15-13分。全文翻译正确或基本正确,汉语表达通顺。

  (2)12-10分。全文主要内容翻译正确或基本正确,汉语表达通顺,但有少数语句翻译错误。

  (3)9-7分。全文不少于一半的内容基本正确,汉语表达尚通顺,有一些语句翻译错误。

  (4)6-4分。少部分内容翻译基本正确,有较多的语句翻译错误。

  (5)3-1分。 仅译对个别句子。

  (6)全文译错或泽出零星单词或全文不译,不给分。

  (7)缺译的语句按完全译错处理。

  根据以上评分档次描述,评分可在相应的档次内上下浮动。


论坛级别: 黄金会员
学术等级: 自考新生
发帖:3184
经验:5517
鲜花:0
勋章:0
离线
发表于:2007-01-04 13:17:00
这么认真的斑竹 顶一个 .

论坛级别: 终极会员
学术等级: 自考新生
发帖:15023
经验:23449
鲜花:13
勋章:0
离线
发表于:2007-01-04 18:07:00
感谢支持....

论坛级别: 终极会员
学术等级: 自考新生
发帖:15023
经验:23449
鲜花:13
勋章:0
离线
发表于:2007-01-12 13:48:00
顶一个,让XDJM们都能看看。

论坛级别: 终极会员
学术等级: 自考新生
发帖:15023
经验:23449
鲜花:13
勋章:0
离线
发表于:2007-01-24 14:50:00
提.

快速回复主题

自考英语(一)部份历年试题及答案


  您尚未登录,发表回复前请先登录,或者 注册
  Ctrl+Enter直接发表